Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Çürük ve 20’lik Diş ağrısı Nedir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

diş ağrısı
0 1.047

Diş Ağrısı Nedir?

Diş ağrısı, kişinin yaşam kalitesini kötü etkileyen bir durumdur.Geceleri hastalar için dayanılmaz bir hal almaktadır. Diş ağrısı;diş çürümesi, diş minesinin aşınması,sinüs enfeksiyonu, dişte meydana gelen travma sonucu diş kırığı,20 yaş dişlerinin konumu ,diş köklerinde oluşan bir lezyon,diş etlerinin iltihaplanması, nörolojik bir problemin oluşması, Temporomandibular eklem hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir sorundur. Dişin ağrısı , genellikle her insanın hayatının bir ya da birden fazla döneminde karşılaştığı bir problemdir. Tedavi edilmeyen diş ağrıları daha büyük sorunlara yol açabilir.

Septal ağrı olarak tanımlanan, yemekten sonra arka dişlerin arasına artık besibnin sıkışması ile diş etine baskı yapması sonucu ortaya çıkabilir.Sebebi yemek artıklarının diş aralarından düzgün şekilde temizlenememesidir. Bu yüzden yemekten sonra diş ipi veya arayüz fırçası ile iyice temizlemek önemlidir.

diş ağrısı

Diş Ağrısına ne iyi gelir?

Diş ağrısına neden olan duruma bağlı olarak diş ağrısına neyin iyi geldiği değişkenlik gösterir. Diş hassasiyeti nedeniyle olan ağrıların giderilmesi için hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Bu amaçla üretilen diş macunlarında  flüorür ve potasyum vardır. Açık kök yüzeyleri ve diş eti çekilmesi varsa diş hekimi tarafından tedaviler uygulanabilir. Açık kök yüzeyleri dolgu ya da protezlerle kapatılabilir.

Evde uygulayabileceğiniz basit işlemler ise sizlerin bu ağrıya neden olan etkeni ortadan kaldırmaz geçici olarak çözüm üretmenizi sağlar. Özellikle sık sık tekrarlayan ağrıları evde basit yöntemlerle gidermeyi alışkanlık haline getirmek dönüşü olmayan kalıcı hasarlara , olağan ağrıların artmasına sebep olabilir. Bu yöntemleri bir diş hekimine gitme imkanınız o an için mümkün olmadığı zaman uygulamalı 24 saat geçmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Evde diş ağrısını azaltabilecek bir kaç basit yöntem;

  • Ilık tuzlu su ile  birkaç kez ağız gargarası yapmak ( hipertansiyon hastalarında tavsiye edilmez)
  • Yumuşak diş fırçası ile diş etlerinizi oval hareketler şekilde fırçalamak bir nebze rahatlatabilir.
  • Bazen soğuk suyla ağzı çalkalamak dişlerin ağrısının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Ağrıyan dişin olduğu bölgesine karanfil koymak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Birçok bitkisel yöntemin diş ağrısına iyi geldiği iddia edilmektedir. En doğru bilgiyi doktorunuza başvurarak alabileceğinizi unutmayınız.

 

Diş Ağrısının Nedenleri?

Diş Ağrısının birçok nedeni olabilir? Diş ağrısının nedeni tespiti doktorunuz için çok önemli olmaktadır. Bu yüzden diş hekimine gittiğimizde uzun bir anamnez süreciyle karşılaşırız. Diş Hekimleri Ağrının hangi etken kaynaklanabileceğiyle ile ilgili yoğun dersler almaktadır. Ağrının her boyutunu inceleyerek size en doğru tanıyıcı koyacak kişiler diş hekimleridir.

  • Çürük Dişler
  • Dentin Hassasiyeti
  • Gömülü dişler
  • Yansıyan diş ağrıları
  • Pulpa hastalıkları
  • Diş eti hastalıkları
  • Sinüzit
  • Temporomandibular eklem hastalıkları
  • Ortodontik rahatsızlıklar
  • Birçok etken ağrının nedeni olabilir.

diş ağrısı

Çürük diş ağrısına ne iyi gelir?

Ülkemizde yapılan aramalarda en çok sıralarda gelen sorulardan bir tanesi “diş ağrılarına nasıl geçer?” şeklinde olmuş. Hastaların geçici çözümlere yönelmesi yerine kalıcı çözümlere yönelmesi çok önemlidir. Çürük dişlere erken müdahale hem maddi açıdan hemde tedavinin kolaylığı açısından önemlidir. Dişiniz çürük sebebiyle ağrıyorsa  mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar yarar sağlayabilir, ancak diş tedavi edilmezse bu ağrılar ilaç almayı bıraktığınızda tekrar başlar.

Tedavi için dişin uyuşturularak çürüğün tamamen temizlenmesinin ardından oluşan boşluğu kapatmak için doku dostu dolgu malzemeleriyle yapılması gerekir. Çürük dişin öz kısmına yani pulpasına kadar ilerlemesi durumunda  kanal tedavisi gerekebilir. Çürüğün çok ilerlediği ve bazı hastalıklarında varlığı ile tedavi edilememe durumunda ağrıyı geçirmek diş çekilebilir.

Bu yüzden 6 ay da bir düzenli diş doktoruna giderek kontrollerinizi yaptırın. Düzenli diş hekimine gitmek hem sizi maddi olarak gelecekte oluşabilecek daha pahalı tedavilerden koruyacaktır, hemde sizlere konfor ve öz güven verecektir.

diş ağrısı

20’‌lik diş ağrısı neden olur?

20lik diş (3.azı dişi) çıkmaya çalışırken diğer dişlere baskı uygulayarak  diş ağrısına neden olabilir. Gömülü dişin gelişme aşamasında şakaklarda, kulak bölgesinde, alt çene bölgesinde ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda söz konusu bölgelerde yer alan lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet oluşması da doğaldır.

Ağızda en son süren 3. azı dişleri olan ‌20’‌lik dişlerin çekilip çekilmemesinin  gerekliliği tartışmalı olsa da genel kanı, ‌20’‌lik dişlerin doğru pozisyonda çıkması durumunda, diğer diş ve dokulara zarar vermiyor ise çekilmemesi gerektiği yönündedir.  Azı dişleri arasında en son süren ‌20’‌lik dişlerde oluşan bakteriler, zamanla dişin çürümesine ve bazen de apseye yol açar. Gömülü kalan ‌3.büyük azı dişleri de diş eti ve çevre dokular üzerinde baskı oluşturarak diş ağrılarına yol açabilir.

20’‌lik diş ağrısı nasıl tedavi edilir?

20’‌lik dişlerin ağrı yaratması durumunda hastanın  mutlaka hekime başvurması ve kontrollerini yaptırması gerekir. 20’‌lik dişlerin durumuna göre diş hekimi antibiyotik ve ağrı kesici reçete edebilir. Dişte yer alan ‌enfeksiyonun giderilmesinin ardından ‌20’‌lik diş çekilerek tedavi tamamlanabilir.

Düzenli olarak 6 ayda 1 diş hekimi kontrolü  ‌20’‌lik diş ağrısından da çok önemlidir.

Diş ağrısı neden gece olur?

Şiddetli diş ağrısı özellikle geceleri başlayabilir. Çünkü hormonal değişiklikle damarsal genişlemeler, geceleri ağrıyı daha şiddetli hissetmenize neden olur. Gece başlayan diş ağrısı için , ağrı kesici bir ilaç kullanılarak en yakın diş hekimine gitmektir. Diş ağrısı için hangi ilaç kullanılmalıdır? sorusuna cevap vermek için sizlerin hastalıklarınızın ve alerjinizin olup olmadığı bilinmelidir.

Diş hekimine erişimin zor olduğu durumlarda ağrıyan dişin diş eti bölgesine  alkol, aspirin,kolonya vb şeyler sürmek, son derece yanlış ve tehlikelidir. Çünkü bunlar diş etinde tahriş ve yeni rahatsızlıklara sebep olarak ikincil bir ağrıya daha neden olabilir. Yazımızda yukarıda bahsettiğimiz evde yapılacak yöntemler hastayı bir miktar rahatlatır. Bu yöntemler kısa sürelidir ve tedavi edici değildir. En doğrusu ağrı kesici bir ilaç alarak ağrıyı geçici olarak dindirmek ve ilk fırsatta diş hekimi kontrolüne gitmektir.

Sağlıklı dişler için dişlerinize her gün dişlerinizi günde 2 defa 2 dakika fırçalamanız gerekmektedir. Gerekli bakımlar  yapmalı ve en ufak bir semptomu bile ihmal etmemelisiniz. Dişlerin ağrısı hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu yüzden diş kontrollerinizi altı ayda bir yaptırmayı unutmayınız. Covid-19 pandemisini yaşadığımız şu dönemde #evdekal çağrılara uymalı ama dışarı çıkmadığımız için dişlerimizi fırçalamayı unutmamalıyız.

Hepinize mutlu gülüşler dileriz. 🙂

Bunları da beğenebilirsin